ELİF BEYDOĞAN'IN - AHMET AKSOY'LA MEKTUP KONULU RÖPORTAJI...
PTT’ye yıllardır hizmet etmiş Ahmet Aksoy kardeşimizle “MEKTUP” hakkında konuştuk. Mektubun geçmişiyle ilgili hatıralarını paylaşıp; günümüz gençliğinin merak ettiği çok ilginç bilgiler verdiler.

-BAK POSTACI GELİYOR! HABER VERİYOR…
-Bu nida şiir gibi kulağımıza hoş gelirdi. Hâlâ kulaklarımızda çınlar…
- Mektup geçmişimizde önemli bir yer tutar… - Mektup,bir zamanlar duygularımızı, düşüncelerimizi, öfkemizi, sevincimizi paylaştığımız ve bu duygularımız yazıya döktüğümüz, bunu da zarflara koyup sevdiklerimize gönderdiğimiz en güçlü iletişim aracımızdı.
- Arşivlerimizdeki kayıtlarımızda mektubun çok eski tarihi olduğunu görürüz… - Mektubun o kadar eski bir tarihi vardır ki ta milattan öncesine dayanır. Mektubun mazisi devletlerin diplomasisinde, siyasi görüşmelerinde, antlaşmalarında, sevgililerin, arkadaşların duygularını kağıda dökmesinde izlerini görürüz.
-Duygularımızı, düşüncelerimizi kağıda döktüğümüz mektup; bu özellikleri bakımından çok kıymetliydi.
-Çünkü mektubun zorlu bir yolculuğu vardı. Belki aylar süren uzun bir yolculuğu. Bazan at, deve sırtında çölleri, bazan bir gemiyle okyanusları, denizleri geçer; bazan da bir ulak güvercinin kanatlarında kuş olur uçar dünyayı gezer ve bekleyenine varırdı.
-Düşünsenize nasıl kıymetli olmasın. Bir yerden bir yere, kişiye özel bir mesaj, bazan sevinç ve bazan da hüzün getirirdi. İste buydu mektubu değerli kılan…
-Türk Edebiyatımızda mektubun önemli yeri olmuştur ve hatta en önemlisi Milli Mücadele yıllarımızda mektup ve telgraf çok daha fazla önem kazanmıştır. Mektubun bu mücadelemizin başarıya kavuşmasında dahi çok önemli bir paya sahip olduğu bilinen bir gerçektir.
-Geçenlerde ‘Posta, Telefon ve Telgraf’ şirketinde çalışan bir arkadaşımla bir araya geldik ve mektup konusunu konuştuk.
-Bana ‘Posta, Telefon ve Telgraf’ kurumu, yani Ptt’nin 1840 yılında kurulduğunu, 181 yıllık bir geçmişi olduğunu, kurumun Osmanlı Devleti zamanında ‘Posta Nazırlığı’ olarak mektupla başlayıp, sonrasında telgraf ve telefon konularında çok aktif olduğunu ve Cumhuriyetin kuruluşundan sonra da hizmetlerine devam edip günümüze kadar geldiğinden bahsetti ve şunları üzülerek ekledi:
- Posta Telefon Telgraf A.Ş’de çalışan Ahmet Aksoy; “Mektuplaşma kültürünün bittiğini, neredeyse hiç mektuplaşanın olmadığını; kimsenin kimseye mektup yazmadığını söyledi. Buna kendini de dahil etti ve devam etti. Artık gelişen ve değişen teknoloji mektup kültürünü yok etti. Eskiden yazılan güzelim mektupların artık yazılmadığını, geçmişe bakınca buna özlem duyduğunu “ söyledi.
-Mektubun şu anki neslin sadece adını duyduğu bir nesne olarak var olması sizce üzücü değil mi?
-Elbette çok üzücü. Ama gelişen ve değişen dünyada son derce modern iletişim araçlarına ne diyebiliriz. Sonuç olarak; ”Mektup bir kültürdür, geçmiştir, duygudur, hasrettir. Artık günümüzde nostaljidir” sözleriyle bitirdi.
ELİF BEYDOĞAN-ANADOLU YAKASI HABER "SİZİN SESİNİZ..."
Yorumlar (0)
Facebook yorumları